Ahogy Lent úgy Fent


Nem azért szeretnék most svéd lenni, mert nem kellene karanténba vonulnom, hanem AMIÉRT nem kellene.

"Minden felnőttnek felnőttként kell viselkednie. Nem pánikot és pletykákat terjeszteni. Senki sincs egyedül ebben a válságban, de rendkívül fontos az egyén felelőssége. Mindannyiunk felelőssége óriási." Stefan Löfven svéd miniszterelnök

A skandináv államban több az iránymutatás mint a szigorú rendelet: a fókusz az otthonmaradáson, a gyakori kézmosáson és minden felesleges kimozdulás elkerülésén van. Múlt hétvégi TV-beszédében a svéd kormányfő az egyének felelősségét hangsúlyozta. A Novus közvéleménykutató felmérése szerint az állampolgárok nagy többsége egyetértett ezzel a gondolattal. Ezenkívül az is kiderült, hogy rendkívül nagy a bizalom az ország hatóságai iránt.

(Részlet az index.hu cikkéből)

Egy olyan ország, ahol a vezető bizalmat szavaz és felnőttként (partnerként) kezeli a lakosságot, nem a vezető érdeme. Hanem az egyéneké. Többségük valószínűleg olyan érzelmi és morális érettségi szinten van, hogy ezt meg lehet tenni. A vezető egy tükör! Társadalmi tükör. Akár tetszik, akár nem. Akkor fog változni a "fent", ha változik a "lent". Egyéni felelősségünk az egyéni értékrend kialakítása, kimunkálása, és ahhoz hűnek maradni minden körülmények között. Csak ez hoz változást.

Kiemelt bejegyzés
Legfrissebb bejegyzések
Témák
Arhívum

Ha szeretél értesítést kapni az új bejegyzésekről, iratkozz fel a Hírlevélre (lap alján)!