Testbeszéd


Asszertív kommunikáció témában tartok tréningeket munkahelyi környezetben, ahol többek között az aktív/értő hallgatás is egy fontos fejezet. Gyakorlása során például megfigyeljük milyen testbeszéd, mimika, gesztusvilág jellemző arra, aki így figyel. Jogosan merült fel a kérdés az egyik résztvevőben, hogy mi van akkor, ha őt egyáltalán nem érdekli, amit a másik mond, de felveszi tudatosan ezt a testbeszédet?

A tapasztalatom az, hogy a kíváncsiság, az őszinte érdeklődés automatikusan mozgásba hozza a testet: odafordul, előredől, mosolyog a szem stb. De fordítva is működik. A tudatosan felvett testtartás előbb-utóbb beindítja a kíváncsiságot, megnyitja a figyelem terét. Lehet, hogy eleinte kicsit mesterkéltnek érezzük majd, de ez is csak gyakorlás kérdése. Az asszertivitás, értő figyelem tanulható, elsajátítása és alkalmazása az élet minden területén kifizetődő!

És hogy miért fontos a testbeszéd? A felénk érkező információ kódolásában, megértésében, az alábbi arányban játszanak szerepet a szavak, a hanghordozás és a testbeszéd:

Kiemelt bejegyzés
Legfrissebb bejegyzések
Témák
Arhívum

Ha szeretél értesítést kapni az új bejegyzésekről, iratkozz fel a Hírlevélre (lap alján)!