MunkaTárs


Sok munkahelyen megfordultam már, multitól a kis családi vállalkozásig, civil szervezeten át egy nagy közösségként együtt lélegző zenekarig.

Mindenhol voltak konfliktusok. Kivétel nélkül. És most nem csak a nagyobb horderejű, szinte evidenciaként elfogadott hierarchia kapcsolatokból adódó konfliktusokra gondolok, hanem az olyan demoralizáló apróságokra, mint:

  • ha valaki állandóan késik;

  • ha valaki rendszeresen otthon hagyja az iroda kulcsát és a kollégájának ugrálnia kell, hogy beengedje őt a kapun;

  • ha valaki mindig a mosogatóban hagyja elmosatlan csészéit és tányérjait;

  • ha valaki nagyon vonzódik egy kollégájához, de nem meri, vagy nem lehet kimutatni érzéseit;

  • ha valaki hihetetlenül rengeteget áradozik gyermekeiről, más témáról nem is lehet vele beszélni, végül már mindenki menekül a társaságától;

  • ha valaki ebéd után annyira elálmosodik, hogy le kell feküdnie pár percre aludni, pl. az íróasztal alá…:) (ezt konkrétan én követtem el, és szerintem csak azért nem kerültem bajba, mert nagyon ritkán fordult elő, és nem utolsó sorban nagyon együttérző kollégáim voltak).

És még sorolhatnám tucatjával. Ezek a kis alattomos konfliktuskák szinte észrevétlenül rabolják el az ember energiáját.

Bárcsak lett volna bármilyen fórum ezekről úgy beszélni, hogy ne sértegetés és egymás hibáztatása, hanem konstruktív megoldáskeresés legyen a fókuszban. Sok kellemetlen helyzettől és stresszhelyzettől mentesültem volna az amúgy is nagy munkahelyi nyomás mellett.

Ma már azt gondolom, ezen kisebb, emberi tényezőkből fakadó, sokszor észrevétlenül a lelket rágó kellemetlen helyzetek fel- és megoldása a legelső és elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy aztán lehessen foglalkozni a szervezeti struktúrából, információáramlásból, szakmai kompetenciákból származó konfliktusokkal is.

Sokszor a munkatársi kapcsolatok harmonizálását is a vezetőktől várják, tömegével fejlesztik is őket, pedig véleményem szerint munkaTárs fejlesztésre legalább ekkora szükség van. Kompetens, érett, a helyét és szerepét értékelő, a vezetőt és egymást támogató munkatársakra.

Kiemelt bejegyzés
Legfrissebb bejegyzések
Témák
Arhívum

Ha szeretél értesítést kapni az új bejegyzésekről, iratkozz fel a Hírlevélre (lap alján)!